Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - CHRISTOPHER WALKEN
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

CHRISTOPHER WALKEN

/ 1943. március 31. - /


ChristopherWalkenFeb08.jpg


Oscar-díjas amerikai színész és színházi előadő. Az Oscar-díjat a A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978) című filmben alakított szerepéért kapta. Az eddigi filmes karrierje során igen termékeny volt, hiszen már több mint 100 filmben szerepelt, olyan nagy sikerű filmekben, mint az Annie Hall, Stephen King: A holtsáv, Batman visszatér, Tiszta románc, Ponyvaregény, Az Álmosvölgy legendája, Kapj el, ha tudsz!. De nem csak filmekben jeleskedett. A Saturday Night Live gyakori vendég házigazdája volt, szerepelt Madonna és Fatboy Slim egy-egy videoklipjében, valamint színpadon eljátszotta Fülöp királyt Az oroszlán télenben és Jack Huntert a Tetovált rózsában.

Ronald Christopher Walken néven született a New York-i Queensben, 1943. március 31-én. Apja, Paul Walken, aki sütődét működtetett, nagyon szerette volna, ha fiai is a pék szakmát vitték volna tovább. Anyja Rosaline viszont úgy vélte, hogy mindhárom fiában tehetség lakozik, amelyet nem szabad kárba veszni, így testvéreihez (Glenn Walken, Ken Walken) hasonlóan ő is táncleckéket vett, és már tízévesen feltűnt különböző tévéshow-kban és rendszeres résztvevője volt a The Wonderful John Acton című sitcom sorozatnak. Ekkortájt vette észre Jerry Lewis, mikor Ronald ott ült a nézőtéren a The Colgate Comedy Hour felvételén, pont mikor Lewis volt a show vendégszereplője. A felvétel után Lewis váltott pár szót a kis Walkennel, akit teljesen lenyűgözött, s végleg eldöntötte, hogy ő is színész lesz.

Ronald 14 évesen állt először profi fotós fényképezőgép elé két kismacskával együtt: egy naptár számára készült a kép. Walkent cseppet sem zavarta, hogy két cicával kell pózolnia, ugyanis a következő nyári szünetben az ottani cirkuszba szegődött el, mint az oroszlánszelídítő segédje, és később úgy emlékezett vissza a nagymacskával való munkára, hogy az oroszlán öreg volt, és roppant tanulékony. Ronald és testvérei a New York-i Professional Children's School1961-ben elszakadt testvéreitől és beiratkozott a Hofstra Egyetemre. Ezután alig egy évvel később szerepet kapott a Best Food Forward című Broadway-musicalben, amelynek sztárja egykori osztálytársa, Liza Minnelli volt. A színész nagyon büszke rá, hogy Liza tizenhatodik születésnapján táncolhatott osztálytársnője anyjával, a híres Judy Garlanddal is. növendékei lettek, majd

Rádöbbent, hogy a musical világa jobban érdekeli, mint a tanulás, így kimaradt az egyetemről, és a következő években számos zenés játékban lépett fel. De nemcsak New Yorkban szerepelt, hanem gyakran turnézott is a társulatokkal. 1964-ben a 'West Side Storyval lépett fel különböző városokban, ekkor találkozott Georgianne Thon színésznővel, aki kiváló táncos volt. Találkozgatni kezdtek, majd 1969-ben összeházasodtak és máig boldog házasságban élnek. 1965-ben Walken egy revüben szerepelt, amelynek sztárja Monique Van Doren volt, aki megállapította, hogy a fiatalember cseppet sem úgy fest, mint egy Ronald, inkább Christophernek tűnik. Walken megfogadta a tanácsot, és felvette az ajánlott keresztnevet.


Christopher Walken először gyerekstatisztaként tűnt fel különböző show-kban és sorozatokban, mígnem megismerkedett a The Colgate Comedy Hour felvételén Jerry Lewis-szel. Walken eldöntötte, hogy színész lesz. Ezután rendszeresen szerepelt (már 10 évesen), a The Wonderful John Acton sitcom sorozatban és más sorozat egy-egy epizódjában is megjelent. Húsz év után megjelent egy TV-filmben, a The Three Musketeers-ben (1969) és még ugyanebben az évben a filmvásznon is debütálni tudott a Me and My Brothers-ben (1969).

1964-ben egy barátja javaslatára a Ronald nevét megváltoztatta Christopher-re.

Walken a '70-es évek elején szerepelhetett a James Bond-filmekből jól ismert Sean Conneryvel, Az Anderson magnószalagokban (1971), melyben egy elektronikai szakembert kellett eljátszania. Az első főszerepet egy évvel később kapta az alacsony költségvetésű sci-fi thrillerben, a The Happiness Cageben (1972), míg a kritikusok figyelmét először Paul Mazursky, Következő megálló: Greenwich Village (1976) című mozijában hívta fel magára, melyben egy bohém szépfiút alakított. Woody Allen Annie Halljában (1977) Duane-t, Annie öngyilkosságra hajlamos fivérét játszotta, de az igazi áttörést Nick szerepe jelentette Michael Cimino filmjében A szarvasvadászban (1978). A filmben egy acélgyári-munkást kellett alakítania, aki a vietnami háború után teljesen megsemmisült érzelmileg. Walken rákészült a szerepre, hogy soványan jelenjen meg, egy hétig csak banánt és rizst evett. A fáradozásaiért meg is lett a jutalma, Oscar-díjlegjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Walken neve egyre ismertebb lett, a szóbeszéd szerint Harrison Ford mögött ő volt George Lucas második jelöltje Han Solo szerepére a Csillagok háborújában (1977).

Walken a '80-évek elején ismét Ciminoval dolgozott együtt A Mennyország kapujában (1980), amely ugyan közönségsikert aratott, de a kritikusok tetszését egyáltalán nem nyerte el. Christopher minden filmjébe igyekezett egy kis táncjelenetet is belevinni, akár szerepelt a forgatókönyvben, akár nem, a Filléresőben (1981) azonban a rossz-fiú szerepében színészi és táncosi tehetségét egyaránt megcsillogtathatta, a kritikusok kellemes meglepetésére. Az AgyhalálNatalie Wood mellett (egy jelentéktelen jelenet erejéig) feleségével, Georgianne Walkennek is együtt játszott. A komédia után thriller következett, Stephen King: A holtsáv (1983) címmű regényéből készült filmben egy férfit alakít, aki öt év kómából felébredve lassan rájön, hogy olyan természetfeletti képességekkel rendelkezik, amelyekkel befolyásolható a jövő. A színészt megkedvelték a kritikusok is, bár A szarvasvadász után nem tudott akkora sikert elérni, mint az említett Cimino-filmben. 1985-ben eljátszotta a James Bond-filmek egyik fő gonoszát, Max Zorint, a 007 – Halálvágtában (1985). A film kedvéért befestette a haját, hogy eredeti nácinak tűnjön. Ezután egy televízió-tudósítót a Halálzónában (1987), mely a kritikusok figyelmét is megszerezte. Christopher a '80-as évek végén többször is játszott katona szerepeket; A milagrói babháborúban (1988) Kyril Montanát, a Biloxi Bluesban (1988) pedig egy különc gyakorlóőrmestert alakított. A '80-as évek végét egy önéletrajzi filmmel fejezte be, az Idegenek áldozatában, melyben Whitley Strieber írót alakította, akinek egy éjszaka földönkívüli lények hatolnak be a házába.

 
Walken az 1990-es évek elején mind a közönség, mind a kritikusok szempontjából két érdektelen filmben szerepelt; Helen Mirrennel az Idegenek Velencében (1990) és Laurence Fishburne-nel a New York királyában (1990). De Walkent sosem zavarta, mivel saját bevallása szerint egyszerűen szeret dolgozni akár színpadon, akár kamera előtt, és éppen ezért olyan filmekben is szerepet vállal, amelyek nem kecsegtettek kasszasikerrel. 1991-ben Glenn Close-zal szerepelt a Feleség kerestetik (1991) című TV-filmben, melyért Close-t és őt Emmy-díjra jelölték. A közönség is megszerette, így további két rész is készült belőle; A szél ellenében (1993), A tél vége (1999). Walken visszatért a negatív karakterekhez, méghozzá a Batman visszatérben (1992) Max Screcket, a milliárdos gazembert alakította Michael Keaton, Danny DeVito és Michelle Pfeiffer mellett. Következő filmjében Quentin Tarantinoval dolgozott együtt a Tiszta románcban, olyan színészek mellett, mint Christian Slater, Gary Oldman, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Val Kilmer, Brad Pitt és Samuel L. Jackson. Tarantino a következő filmjében is szerepeltette Walkent, a Ponyvaregényben, melyben mindössze öt percig volt látható, de olyan nagyszerűen játszott benne, hogy az a film egyik kultjelenete lett. Az 1995-ös év igen mozgalmasra sikeredett számára, hét filmet is készített, ezek: Menekülés a pokolból, Vad oldal, Kutass és rombolj, Leszámolás Denverben, Angyalok háborúja, Celluloid és Holtidő (1995), ez utóbbi Johnny Depp-pel. 1996-ban gengszterként próbálta ki magát, Bruce Willis oldalán Az utolsó emberigben (1996) és még ugyanebben az évben szinkronhangot is vállalt a Ripperben és a Privateer 2.: The Darkeningben (1996).

Walken a drámák mellett vígjátékokban is szerepel, jó példa erre az Egértanya (1997) amiben egy egérirtót ('Exterminátor') alakít és a Csapás a múltból (1999) című film, amelyben egy lökött tudóst, aki a kubai rakétaválságJohnny Depp-pel Az Álmosvölgy legendájával (1999) fejezte be, mint a 'hesseni fej nélküli lovas. idején elhatározza, hogy várandós feleségével a kert végében épített földalatti betonbunkerban vészeli át a válság miatt biztosan kitörő háborút, és az ezzel járó radioaktív sugárzás hatásait. 1900-es évek végét


A millenniumi év után szerepelt Az arkangyal szárnyalásában (Az angyalok háborúja 3.), mely Walken számára a befejező része volt (ezután további két rész készült), és részt vett a Fatboy Slim, Weapon of Choice szám klipjében is. 2002-ben (huszonhárom év után) ismét a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték a Kapj el, ha tudsz!-ban nyújtott alakításáért, és ugyanebben a kategóriában A házimaci (2002) és a Gengszter románc (2003) szerepe miatt Arany Málna-díjra is javasolták - igaz, ez a díj a legrosszabb alakítás minősítést jelenti. Az Amazonas kincsében (2003) Dwayne 'The Rock' Johnson és Seann William Scott pozitív figurái mellett megint rosszfiút alakít és a Kenguru Jackben (2003) is negatív oldalát mutatja be. 2004-ben inkább mellékszerepeket vállalt olyan sztárok mellett, mint Denzel Washington, A tűzben edzett férfiben (2004), Jack Blackkel és Ben Stillerrel az Irigy kutyában (2004), de a főszerepek is megtalálták, mint pl. Michael Caine mellett A kanyaron túlban (2004), mely Walken számára kritikus elismerést is nyert.

A legutóbbi filmjeiben Adam Sandlerrel volt látható a Távkapcsban (2006) és John Travoltával dolgozott együtt a Hajlakkban (2007). Ír maffiózót alakít a Nem írnek való vidék-ben, majd 2012-ben szerepelt A Late Quartet-ben és a Seven Psychopaths című filmekben.

Walken már kilencévesen fellépett a színház deszkáin, a The Climate of Eden-ben (1952). Tánctudását is megmutatta az Alvin Színházban a J.B. (1964) című előadáson. 1965-ben már a Broadway-en lépett fel, méghozzá kilenc hónapig a Baker Street (1965) című darabban, de játszott olyan nagy előadásokon, mint Az oroszlán télenben (1966) Fülöp, francia királyt, a Tetovált rózsában (1966) Jack Huntert, A velencei kalmárban (1973) Bassaniot vagy Chance Wayne-t, Az ifjúság édes madarában (1975). Majdnem egy évig játszotta el Mickey-t a Zűrzavarban (1984) (a filmadaptációban Kevin Spacey alakította).

Mire betöltötte a hatvanadik évét, Walken már megírt, megrendezett egy off-Broadway vígjátékot, a Himet (1995), amelynek a főszerepét is eljátszotta, mint Elvis Presley. 2000-ben James Joyce adaptációjában a The Deadben (2000), Walkent Tony-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő - musical kategóriában. 2001-ben láthatta a közönség a Sirály-ban (2001), majd A Behanding in Spokane-ben, melyért ismét Tony-díjra jelölték.

Walken 1969 óta él boldog házasságban Georgianne Walkennel (születési név: Thon), aki casting rendezőként dolgozott olyan filmekben, mint a Törtetők (2004) és a Maffiózók (1999). Jelenleg Connecticutban élnek gyerekeikkel.

/ Forrás: Wikipédia /

KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben