Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - KOVÁCS DEZSŐ: BOHÓC A MANÉZSBAN
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

KOVÁCS DEZSŐ:
BOHÓC A MANÉZSBAN

Kovács Dezső: Bohóc a manézsban – Színházi írások

Kivételesnek számít immár az a könyvkiadói vállalkozás, amely Kovács Dezső Bohóc a manézsban című kötetét napvilágra segítette. Ritkaság az ilyen alkotói vállalkozás: színházi írásokat válogatni több száz oldalas kötetbe, s ezáltal versengeni a színészvilágot körülvevő eufemisztikusan csacska, mégis kelendő bulvárral.

Már-már bátorságnak számít a mai könyvkiadói színpompában, hogy vállalja valaki a fekete-fehér borítót, szürke-fehér betűkkel. Jean Lepautre borítóképül választott 17. századi színházábrázolása elegáns hatást kelt, akkor is dicséretet érdemel, ha részint kényszer adhatta ezt a megoldást: több tucat előadás közül, amelyről az írások szólnak, vajon melyiket válassza ki jó érzékkel, az elfogultságot és a sértődést egyaránt elkerülve a szerkesztő. A belívekben szintén fekete-fehér fotókkal, pardon: fényképekkel találkozunk, amelyek Koncz Zsuzsa és Schiller Kata jóvoltából bizonyságai annak, hogy a pillanat varázsa, komikuma vagy tragédiája így még hatásosabban megörökíthető, mint ha az arckifejezésekről, mozdulatokról elvonnák figyelmünket a csillogó színek. Reklám-marketingből különben is jelest érdemel a csapat: a tarka kiadványok belevesznek a bolti színkavalkádba, ez a könyv kirí közülük. Egy kicsit talán retro is, ami mostanság közszeretetnek örvend.

Nyolc-tíz év színházi írásai sorakoznak a könyvben, még megtekinthető és már műsorról levett darabok bírálatai váltják egymást. Az eredetileg a Kritikában, a Színház, a Criticai Lapok, a Premier, a Magyar Színházi Portál, valamint a Zsöllye hasábjain, illetőleg internetes oldalain megjelent opusokat nem a cikk megírása vagy a színházi bemutató időrendjében közli a szerző, hanem tematikus fejezetekbe sorolja, egy-egy írás, illetve előadás köré csoportosítja, olyanok köré, mint Gengszterváltás a Sohóban, Író a toronyban, Litván körfűrész, Nemzeti buborék. Híven a könyv előszavához, e kritikák célja a megmutatás mellett a töprengés: „Hogyan képes leképezni a művészet a valóságot? Feladata-e megjeleníteni azt, ami van, ami megtörténik, amit látunk, s amit gondolunk róla? S a tükörkép. nem torzít-e valamely aktuális ideológia, divattrend, művészeti irányzat jegyében?”

A műfaj nemes hagyományait követik a mindennapjait a Kritika kulturális folyóirat szerkesztője, rovatvezetőjeként élő Kovács Dezső kritikái, mert elmarasztalásait is választékosan, könyörületesen fogalmazza meg. Nem bánt, nem okoskodik, nem letorkoll; a figyelemre méltót keresi a kiválogatott írásokban, mintegy inspirálva ezzel az alkotókat. Nem ragadja ki a méltatott bemutatót a társadalmi valóságból, inkább a kettő közötti kapcsolatot keresi. A hitelesség érdekében arra is hajlandó, amire kevesen kaphatók az örökös kapkodásban: többször is megnézi az előadást, mielőtt megírja véleményét egy-egy színdarabról.

A kötetben együtt olvasható színikritikák, fesztivál-tudósítások, művészportrék így tudják megörökíteni a legillékonyabb művészeti ág, az élő színház majd' száz produkcióját.

/ Mátraházi Zsuzsa: Az illékony művészet megörökítése /

/ Forrás: tandemgrafika.hu /


KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben