Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - MEGLEPETÉS SZÍNHÁZ
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZMEGLEPETÉS SZÍNHÁZ


A színház múltja:

Kétezret írtunk. Én, Potzner Irén akkor már pszichodrámavezetőként dolgoztam. Amikor pszichodrámára kezdtem járni, a hívószó Mestereimtől, Gallus Kláritól és Pintér Gábortól érkezett: "A pszichodráma pszichológia és játék egyben!”
Én amatőr színjátszó voltam kisiskolás korom óta. Énekeltem egyénileg, kórusban, operát, sanzont, egyszóval mindenem volt a színpad a szabadidőmben.
A tanulást a morenoi színpaddal kezdtem. Azután Sarkady Kamillától, Nyáry Pétertől, Wolfram Mävers professzortól, és Deák Ákostól tanultam a bibliadrámát. Ekkor úgy éreztem, hogy "hazaérkeztem”. Azután találkoztam a Kiss György Ádám által vezetett play back színházzal is.

Innen már csak egy nagy levegővétel és egy ugrás volt a saját színház. Úgy gondoltam, hogyha lehet élettörténeteket mesélni és annak az eszenciáját eljátszani rögtönözve a nézőnek, akkor miért ne lehetne a bibliai történetekkel is ugyanezt? Mesélje el a közönség a kedvenc bibliai történeteit, és mi eljátsszuk azokat.
Több csoportom volt akkor már, bibliadrámások. Megkérdeztem őket, hogy vállalkoznak-e egy nagy kalandra: csináljunk rögtönző színházat, mindjárt kettőt. Egyet a Bibliából, egyet pedig Szophoklész Oidipus királyából. Kétszer 4 napos tréningre nyertünk pályázatot.

Az Oidipusz király tréningnél az első nap a csoporttagok elsajátították az általam ellesett rögtönzéses technikák néhány alapvető formáját.
A következő napon Szophoklész Oedipus királyát dolgoztuk fel a bibliodráma módszerével. Eljátszottuk a saját szavainkkal, kiegészítve azokkal a történésekkel, amelyek a drámában nem jelennek meg, csak említésre kerülnek.
A harmadik napon az alapdráma történetének modern, szociodramatikus formáit próbáltuk ki.
A tréning negyedik napján délelőtt kiválasztottunk 2 jelenkori történetet, a kereteit megbeszéltük és este ezeket rögtönözve eljátszottuk az általunk meghívottaknak. A közönségnek lehetősége volt a történetek végének megváltoztatására, amit a csoport tagjai - szintén rögtönözve - eljátszottak.
Utána a csoport még megbeszélte a 4 napot és az előadást.
Ezt a 4 napot régi vezetőtársammal, Németh Máriával vezettem. Úgy láttuk mindannyian, hogy jó kaland volt!
Miután a mélylélektani drámában megmártóztunk, már jöhetett a Biblia.
Itt másik vezetőtársat kerestem, mert a gyors és alapos bibliai tudás nagyon kellett. Pásztor Antal református lelkész személyében találtam meg a segítőtársamat, akivel már szintén vezettem csoportot.
Az első nap a csoporttagok elsajátították a rögtönzés néhány alapvető formáját, technikáját.
A következő két napon bibliai történetek mesélését és annak eljátszását próbáltuk ki.
A tréning negyedik napján délelőtt készültünk a délutáni színházi előadásra. Délután rögtönzéses színházat játszottunk az érdeklődőknek, ahol a közönség a hangulatait és bibliai történeteket mesélt el, és ezt játszották el amatőr színjátszóink.
Utána a csoport még megbeszélte a tréninget és az előadást. Nagyon jól sikerült!

Ezért azután folytattuk. Évente 1-2 bibliai színházi előadásunk volt és egy-egy drámából is rögtönöztünk. A közönség jött, gyarapodott újakkal, és lett egy törzsközönségünk.
Azt láttuk, hogy a Biblia és a színházi rögtönzés még senkinek nem jutott eszébe, újdonság, talán jó lenne egy állandó társulatot létrehozni. Így 2002-ben megalakult a Meglepetés Színház 14 fővel, Pásztor Toni és az én vezetésemmel. Kialakítottuk a bibliai rögtönző színház arculatát.
Ehhez hozzátartozik, hogy saját logónk van, amelyet Simon András grafikusművész, költő készített nekünk és ezt a pólónkon is viseljük. Simon András egyébként tiszteletbeli tagunk, ha ideje engedi, jön játszótársnak, nézőnek.
Sajnos sem Németh Mari (2000-2001) sem Pásztor Toni (2001-2003) nincs már velünk. Őket váltotta Fodor Gábor (2003-2005), majd 2004 telétől Nyáry Péterrel vezetem a színházat. Hang-, mozgásképzést, színpadtechnikákat, jelmezviseletet Molnár Ildikó és Selmeci Tünde rögtönzőtársaink tanítanak nekünk a próbákon és az intenziv edzőtáborokon. És tanuljuk a Bibliát, hogy "életre kelthessük”.
A társulat 19 főt számlál jelenleg. Így mindig ki tudunk állni az előadásokon 10 fővel legalább.

A drámákból alakuló rögtönzés (Don Carlos, Hamlet, Rómeo és Júlia, Tartuffe, Versaille-i rögtönzés, Othello, Oidipusz király, Antigoné, Bánk bán, Néma levente) jó gyakorlat nekünk és nyitott műhelynek azok számára,
akik ki szeretnék próbálni a színházi improvizációt.
 
Vezetője:                 Dr. Potzner Irén
pszichopedagógus
pszichodráma csoportvezető
KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben