Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - ERICH VON STROHEIM
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ


ERICH VON STROHEIM

/ 1885 - 1957 /

Kopasz fejével, sebhelyes arcával, szúrós tekintetével, mosolytalan arcával évtizedeken át testesítette meg a durva katonát, a börtönőrt, a rendíthetetlen bűnözőt. Úri gesztusai, merev mozdulatai fogalommá váltak előbb Hollywoodban, majd Európában. Úgy emlegették: az ember, akit imádunk gyűlölni. 45 éve, 1957. május 12-én halt meg Erich von Stroheim, a filmművészet egyik legellentmondásosabb figurája.

Az 1885-ben Bécsben született Stroheim maga táplálta azt a hollywood-i legendát, mely szerint nemesi, katonatiszti családból származik. Ebből egy szó sem volt igaz: egy bécsi zsidó kiskereskedő fia volt, akinek annyi köze volt a hadsereghez, hogy valóban szolgált Ferenc József alatt, és sajátos mozgását egy lovas balesete okozta. "Von", ahogyan a filmvárosban emlegették, a 10-es években már rendezőasszisztens volt David Wark Griffith mellett, segédje volt a Türelmetlenség című klasszikus filmben, és szerepelt is benne. Így történt, hogy ő az egyetlen, aki az 1958-ban a Brüsszeli Világkiállításon összeállított minden idők legjobb 12 filmjéből háromban közreműködött. A második a ma is félelmetesen fojtogató, sokkoló képi világú Gyilkos arany (1924), a harmadik pedig a Nagy ábránd (1937), az előbbinek rendezője, az utóbbinak egyik főszereplője volt. Stroheim nemcsak a filmjeiben volt elviselhetetlen akarnok, hanem az életben is. Hamar összerúgta a port Hollywood uraival: nem tűrt beleszólást művészi munkájába és módszereibe, és miután az eredetileg kilencórás Gyilkos aranyat az MGM-nél kétórásra vágták, megtagadta a munkát. Ezzel kegyvesztett lett, utolsó filmjét, a Kelly királynőt (1928) már nem is engedték befejezni. Addigra azonban már elkészült néhány nagyszerű filmje, mindenekelőtt a ma is klasszikusnak tekintett Szeszélyes asszonyok (1921), egyféle Monarchia-beli "Veszedelmes viszonyok".

Lehet, hogy ez volt a szerencséje: nem kellett ugyanis szembenéznie rendezőként a hangosfilm kihívásával, ugyanakkor teljes egészében kibontakozhatott belőle a színész. Legjobb szerepeit a 30-as évektől játszotta, főleg francia filmekben. Kiemelkedő alakítása volt az Alibi mesterbűnözője és a Nagy ábránd táborparancsnoka, de hiteles tudott lenni a Fiúk az intézetben kemény, de emberséges nevelőtanára szerepében. Ez volt az egyetlen szerepe, ahol parókát viselt. Billy Wilder vele játszatta el Rommel tábornagy alakját az Öt lépés Kairó felében, és ő volt Strindberg Haláltánca filmfeldolgozásában a kegyetlen börtönigazgató.

Erich von Stroheim élete utolsó évtizedeiben Franciaországban telepedett le, bár franciául is élete végéig német akcentussal beszélt. Halála előtt néhány héttel a francia kormány becsületrenddel tüntette ki, a legenda szerint az akkor már nagybeteg színész utoljára játszotta el örök szerepét: katona módra tisztelegve fogadta a nagy elismerést.

/ FORRÁS: Sulinet - Az ember, akit imádtak gyűlölni című megemlékezés /


KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben