Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - SZTRÓKAY ANDRÁS A HAMLETRŐL - KRITIKA
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

SZTRÓKAY  ANDRÁS:

A HAMLETRŐL 

/ Kritika /

Tükröt tartani a természetnek

Koršunovas rendezése színház a színházban; itt azt játsszák, hogy magukkal szembesülve játsszák a magával szembesülő Hamlet rémképeit.

Ülnek és néznek, nézik a tükröt, magukat. Lassan megmozdulnak az ajkak, súgják, mondják, ordítják a világba a kérdést: ki vagy?
Nincs válasz. Nem adnak, nem adható. Elkezdik a játékot, mert öltöző ez, benne színészek ők, akik ma este a Hamletet játsszák. Azt is egy kérdéssel kezdik: ki vagy?
De ez már a szellemhez szól, mesterséges ködben, arcra spriccelt félelemmel, amit görcsös nevetés old fel. Őrült világ ez, bűzlő világ, melyben még idő sem létezik, csak széteső, kavargó álomképek; Hamlet fejében vagyunk, a tükör túloldalán. Hamlet pedig akárki, talán éppen az a színész, aki Hamletet játssza, mindegy; valaki, aki feltette magának a kérdést: ki vagy?
Koršunovas rendezése színház a színházban; itt azt játsszák, hogy magukkal szembesülve játsszák a magával szembesülő Hamlet rémképeit. Egy harmincéves, anyjához ragaszkodó gyerek fantáziájának utolsó képeit. Szürreális (vagy inkább meseszerű) jeleneteket, amelyekben ott van Hamlet életének összes szereplője - valamint egy fekete, világító orrú, röfögő állat és egy nagy fehér egér. Ki sem kell jönni az öltözőből, a sok forgatható, összetolható, elöl fehér, hátul fekete sminkasztallal és néhány váza virággal minden helyszín berendezhető. Koršunovas koršunovasi eszközöket használ. A tárgyak több jelentéssel bírnak: a virág álca, az ártatlanság jelképe és temetési csokor; a sminkasztalok sora híd, patak, udvar és sír; a piros orr bohóc, szörny és: halál.
Hogy mikor értjük meg, hogy ez a darab nem az a darab, amit mi ismerünk, mindegy. Hogy a piros folyadék, amiből Hamlet iszik, és amitől öklendezni kezd, hogy aztán Horatióval való találkozása egy legyen az okádékot felfogó szemetesvödörrel való találkozással - jó barát ez a Horatio, mindig ott van, ahol lennie kell -, szóval ez a lötty-e a méreg, amely hosszú álomképeken át küldi halálba, vagy az első „Lenni vagy nem lenni" közben (kettő is van), háttérben a gyászoló családdal hozza meg a döntést (nem azt, amit mi ismerünk), nem számít. Mert Hamlet kizökkentette az időt, minden összekeveredett, saját temetése előbb van, mint hogy a királyné beszámolna Ophelia haláláról, ami megelőzi Ophelia temetését, ami után közvetlenül (mondani sem kell) Ophelia halála jön...
A litván társulat előadásának nem az a tétje, mint a Hamleteknek általában. Nincs élet-halál kérdés - az már rég eldőlt. Pörög az óra, az üvegből lassan fogy az ital, de Hamlet még mindig nem látja Hamletet. Egyre több a látomás, egyre nagyobb a káosz, rágcsálók zaja üvölt, már az ordítás sem nyomja el, és sehol egy valódi tükör - az csak a színészeknek jár. Hamletet saját, kiút nélküli káosza öli meg.
Az Oskaras Koršunovas Színház (még ha Vilniusi Városi Színháznak hívják is) társulata újra és újra meglepő összjátékot mutat. A tablószerű előadásnyitás szimbolikusnak tekinthető: a színészek az első másodperctől kezdve tökéletes összhangban vannak - és ezt az összhangot az egyéni remeklések egy pillanatra sem törik meg. Nem billen ki a hangsúly a Poloniust játszó Vaidotas Martinaitis rugós mutatóujjától, Giedrius Savickas Guildensternjének és Tomas Žaibus Rosencrantzának napszemüveges vihogásától, és Julius Žalakevičius Horatio-Fortinbrasának bohócorrától sem. És dicsérhetnénk tovább Agné Kuzmickaité jelmezeit, amelyeknek sokféle fekete-fehérségéből csendben bújik elő időről időre az a bizonyos gallér, és beszélhetnénk Eugenijus Sabaliauskas fiókból előbukkanó fényeiről...
Hamlet már meghalt, amikor az őt játszó Darius Meškauskas tükre előtt ülve - miközben a többiek a sminket törlik fehér kendőikkel - kiissza annak a bizonyos üvegnek az utolsó piros cseppjét is. Hamletet is lenyeli vele.


/ Forrás: szinhaz.net /

KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben