Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - SZÉKELY GÁBOR
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

SZÉKELY GÁBOR
Kossuth-díjas rendező, egyetemi tanár, a Budapesti Katona József Színház alapító tagja.

MOTTÓJA:
" Emlékszem arra, ahogy Major beszélt példaképeiről, ahogy mesélt Hevesiről vagy színészideáljáról, Sugár Károlyról. A mi generációknak is dolga továbbadni élményeit, tapasztalatait, emlékeit. És a tudását: amelynek egy része hagyomány, más része saját felfedezés… Hogy ne szakadjon meg a generációk közötti folytonosság. "

A főiskolát, Major Tamás tanítványaként 1968-ban végezte el. Vizsgarendezése alapján szerződtette Berényi Gábor a Szolnoki Szigligeti Színházhoz. Évfolyamtársához, Zsámbéki Gáborhoz hasonlóan fiatalon kap színház vezetői feladatot. A szolnoki társulatot újjáépítve szerződteti Szombathy Gyulát, Csomós Marit, Papp Zoltánt, Piróth Gyulát és másokat. Szolnokon és Kaposváron is szinte azonos időben mutatták be prgramadó darabjukat a Sirályt. Ezt követően mindkét teátrumban a kritikai és a közönség által egyre inkább elfogadott, a magyar színházi nyelvet megújító munka folyt. Székely szolnoki munkásságában kiemelt szerep jutott Örkény Istvánnak. A rendező inspirálására készült színházi változat a Macskajátékból, amely eredetileg film forgatókönyv később regény alakban volt ismert. Sikeres munkássága elismeréseként többször kapott ajánlatot fővárosi színházaknál vezető beosztásra. A kiváló szellemű társulatot azonban nem akarta elhagyni. 1978-ban azonban elfogadta a Nemzeti Színház megreformálására történő invitálást. Zsámbéki Gábor valamint a társulataikban kitűnő több művész is lehetőséget kapott az ország első színházánál bizonyításra. Négy évi eredményes munka után azonban -a kialakult lehetetlen- helyzetben Zsámbékival önként távoztak a "nemzetiből". Néhány hónappal később azonban lehetőséget kaptak egy önálló társulat megalakítására.

1989-ben távozik a "Katonából". 1994-ben kap újra színház vezetői, szervezői feladatot. Alapítója az Új Színház-nak, amelyet négy évvel később, a sokat bírált pályázati rendszer anomáliái miatt kénytelen elhagyni. Ezt követően energiái nagy részét az utánpótlás nevelésére fordította. A főiskolán, később az egyetemen a ranglétrát végig járva a direktori székig jutott. Tanítványai közül számosan, a magyar színházi élet meghatározó művészei.

Többször rendezett külföldön is, többek között: Prágában, Újvidéken, Helsinkiben valamint Stuttgartban.

Váratlan távozások okai:
Nemzeti Színház[1]
Izgalmas négy évet töltöttünk a Nemzetiben, hallatlanul nagy színészekkel. Nyilván nem mindenki örült nekünk, meg kellett nyernünk több, előttünk járó generációt. Azokban az években már nagyon erős volt az urbánus és nemzeti szembehelyezése, és minket azzal vádoltak, hogy nem a nemzeti, hanem a szakmai oldalra fektetjük a hangsúlyt. Játszhattunk Németh Lászlót, Sütő Andrást, Szép Ernőt, a vád alól nem bújhattunk ki. Az eredményeink viszont megkérdőjelezhetetlenek voltak. Új igazgatót helyeztek felénk, aki ízlésében annyira különbözött tőlünk, hogy felálltunk.
Katona József Színház
Az a harmónia és az a lendület, amiben korábban dolgoztunk, hét év után kicsit megtört…
Új Színház:
Sajnos ma többségében politikai alapon tesznek meg valakit igazgatóvá. Ez káros gyakorlat. Szakmaiatlan! A politika egy irányultságot követ, ez a dolga. A művészetnek általánosabb emberi követelményeknek kell megfelelnie.
Színház és Filmművészeti Egyetem
Az oktatási tárca megsértette a Színház- és Filmművészeti Egyetem intézményi autonómiáját

Vélemények róla:

Magyar színházművészeti lexikon:

" Rendezői munkáját elmélyült elemzőkészség, a színpadi alakok emberi, lélektani hitelességének kidolgozása jellemzi. Előadásaiban ötvözötten érvényesül a magas fokú szervezettség, az esztétikai szigor és a szenvedélyek szélsőséges megjelenítése. "

 
Perényi Balázs az 1971-es "két Sirályról:

" Nem véletlen, hogy Székely Gábor és évfolyamtársa, Zsámbéki Gábor Csehov művészdrámáját választotta programadó előadásul. Ezzel jelezték ambíciójukat: nem kevesebbet akarnak, mint leleplezni és felforgatni a fásult, rutinba és unalomba süppedt színházi közéletet. Nagy robajjal színházat építenek! A kiemelkedő jelentőségű Csehov-bemutatók egy-két évtizeden átívelő korszak meghatározó előadásai voltak. "

Valkó Mihály:

" A Szigligeti életében akár külön fejezet is lehet az Örkény Istvánnal való tartalmas kapcsolat, mely fõleg Székely Gábor révén teljesedik ki, s a közös munka idõvel a baráti kapcsolat formáját is ölti. Nem kis dolog, hogy Örkény a még kezdõnek számító rendezõre bízza születõ új darabjának, a Macskajátéknak a bemutatását. Igaz, elõtte már Székely a budapesti premier után színre viszi a Tótékat, mégis ha nem is példátlan - ugyanis ez idõben Illyés Gyula Péccsel, Németh László Veszprémmel köt hasonló barátságot -, rendkívülinek számít a nemzetközi hírû szerzõ és a kis vidéki színház ilyen nemû, szoros kapcsolata, amelynek a Macskajátékon túl további gyümölcsei õsbemutatóként a Kulcskeresõk, majd sorban a többiek, a Vérrokonok, a Sötét galamb, a Pisti a vérzivatarban, a Szobaszínházban.A Szigligeti "megbízhatóságára" egyébként maga Örkény mutat rá, amikor a vele készült beszélgetésben, a Macskajáték elõkészületei idején a következõket mondja: "Én a Tóték szolnoki elõadásán azt tapasztaltam, hogy a darab fiatal rendezõje, Székely Gábor nemzedékének egyik legjelentõsebb képviselõje, és hogy a színház mûvészei olyan mûvészi színvonalon állnak, amitõl a vidéki jelzõ egyszerre a legnagyobb dicséretként hangzik." Ami pedig a feladat természetét illeti, a szerzõ maga is elismeri: "Amikor a Macskajáték elkészült, tudtam, hogy színre vinni nagyon nagy vállalkozás. Ebbõl éppúgy lehet giccset, mint kabarét csinálni, mint minden olyan mûbõl, amelyik bármely pillanatban a tragédiából átlibbenhet a komédiába." Nem fukarkodik a dicséretekkel akkor sem, amikor a darab hõsnõjének szerepérõl beszél, arról, vajon ki lehetne alkalmas a pletykás, hazudós, nagyszájú kofa közönségességét és egy görög tragika fenségességét magában hordozó Orbánné megalkotására. "Én ezt a hõsnõt Hegedûs Ágnesben véltem megtalálni" - jelenti ki kategorikusan. A társulatban pedig azt az együttest, mely követni tudja a dráma bonyolult és ellentmondásos stílusát. A bemutató jelentõségét növeli, hogy vele a színház nem kitaposott útra lép, s olyan idõben meri felvállalni a feladatot, amikor a mûvészi világ inkább elkerüli, mintsem szereti az efféle kockázatot. "A Macskajáték a Szigligeti Színházban számomra a legjobb helyen van." "


/ FORRÁS: Wikipédia /

KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben