Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - KELLEI GYÖRGY: FÉL ÉVSZÁZAD DÍSZLETEK KÖZÖTT
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

KELLEI GYÖRGY:

FÉL ÉVSZÁZAD DÍSZLETEK KÖZÖTTAz Utas és Holdvilág Antikváriumban Kellei György (középen) írót és műveit mutatták be. A kérdező szerepét Gaál Antal költő (jobbra) töltötte be. Balra Perlaki Róbert, a Petőfi Színház díszlettervezője, akiről Kellei György legutóbbi kötetét írta (Fotó: Szabó Péter Dániel)


Fél évszázad díszletek között címmel jelent meg Kellei György író portrékötete Perlaki Róbertről, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának alapító és örökös tagjáról, díszlettervezőjéről, szcenikusáról. A könyvet pénteken mutatták be a teátrum előcsarnokában.

"Perlaki Róbert nélkül nincsen veszprémi színház" - fogalmazott a kötet pénteki bemutatóján Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, aki többek között a díszlettervező legendás munkatempójáról beszélt.
Hangsúlyozta, hogy a Kellei György szerkesztette könyv Perlaki Róbert életével, pályafutásával és a veszprémi színház életével is megismerteti az olvasót. Emlékeztetett arra, hogy a látvány- és díszlettervezőről szóló könyv a színház jubileumi évadának szerves részeként jelent meg, hiszen idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját az állandó társulat.
Valló Péter Kossuth-díjas rendező - a bemutatón is jelen lévő - Perlaki Róbertet méltatva elmondta, hogy negyven éve személyes kapcsolat fűzi a díszlettervezőhöz, aki a színészek, rendezők, írók munkáját segítette a "nagyüzemi színházcsinálásban".
"Színházul tudni ritka és különleges képesség, többek szerint vele született" - mondta Valló Péter, hozzátéve, hogy ez a fajta gondolkodás jellemzi Perlaki Róbertet is.
A portrékötet kétszázötven oldalon, 14 fejezetben, több mint kétszáz színes fotóval és dokumentummal illusztrálva beszéli el az 1961-től a veszprémi színházban dolgozó, eredetileg villanyszerelőként végzett látványtervező életét.
A kötet emléket állít a veszprémi társulatnak is, és tartalmaz egy színháztörténeti kuriózumnak számító összeállítást a Perlaki Róbertnek írt gratulációkkal, "köszönőcédulákkal"; a többi között Latinovits Zoltántól, Rátonyi Róberttől és Tordy Gézától - mondta Kellei György az MTI-nek.
- Akkor működik jól a színház, ha az összes szakágon megfelelő tudású ember van. Én megnézem az anyagot, megy-e a darabhoz, a tervekhez. Jön az anyagbeszerző, jelmeztervező, kiválasztjuk, a többit az anyagbeszerző intézi. A díszleteknél nincs olyan, hogy lehetetlen megcsinálni. Nagyon jó szakemberek vannak, a lakatos jobban tudja, mint én, egy csuklópont jobban működik-e. Nagyon fontos, hogy most fellendülés van a színházban - mondta Perlaki Róbert a Naplónak.
Hosszú a rendezők listája, akikkel együtt dolgozott, és több színházban is. A veszprémi munkái mellett a többi színházban vendégként. Tervezett 13 díszletet Sopronba, 12-t Fehérvárra, a Pesti Színházba, Tordy Gézának, egy gyerekdarabhoz Győrbe.
- Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert az 50 év, a sors összehozott olyan művészekkel, mint Latinovits Zoltán. Büszke vagyok arra, hogy a Veszprémi Petőfi Színház tagja vagyok most is.

Fotó:Szabó Péter Dániel

/ FORRÁS: napló.online /

KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben