Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - Ifj. HORVÁTH ISTVÁN
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

Ifj. HORVÁTH ISTVÁN

/ 1922 - 1941 /
1941 októberében két szegedi egyetemi hallgató, Horváth István és Tóth Kata tragikus haláláról, megrendítő öngyilkosságáról adtak hírt a korabeli lapok. A tragédia hőse Horváth István (apjára a szintén Horváth Istvánra tekintettel számos korabeli orgánum ifjabb Horváth Istvánként jegyzi), a szegedi tudományegyetem másodéves bölcsészhallgatója alig néhány hónappal korábban, mint a magyar színházi élet új, nagyreményű ígérete, már szerepelt a sajtó hasábjain. Három, hatalmas sikerű előadás (Shakespeare: Hamlet) kapcsán ünnepelte őt, a nagy tehetségű rendezőt és a Szegedi Egyetemi Ifjúság színjátszó csoportját a nézőközönség. Nem csak a szegedi, hanem a pesti is. Meghívták ugyanis az előadást a pesti Nemzeti Színházba is, ahol ugyanilyen forró sikerben volt része, illetve részük.
A Hamlet próbái alatt alakult ki az életre szóló (és tényleg egész életükre szóló) szerelem a rendező Horváth, és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató, a kémiai tudományok ígéretes művelője között, amely végül is a tragédiához, a pesti Duna parton lévő Carlton Szállóban elkövetett öngyilkosságukhoz vezetett.
A méltán híres színházi sikert a politikai szenvedély, az ostoba előítélet, és e kettő szülőanyja, az emberhez nem méltó fanatizmus előbb elhomályosította, majd a történelem végzetesen közbeszólt.
1941. október elsején az egyetemi színjátszó csoport alapító-rendezőjét Horváth Istvánt a fasiszta Turul ifjúsági szövetség kizárta a színház tagjainak sorából. A fiatalembert, aki ugyan reformátusnak született és mélyen vallásos volt, a nácik hírhedt törvénye, a nürnbergi törvény anyja révén zsidónak minősítette. E törvényt 1941. október elején átvette a magyar országgyűlés.
Tóth Kata szintén református volt, szülei antiszemita áramlatokkal, gondolatokkal rokonszenveztek, és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A közös jövő ellen hangolta őket az a tény és hangulat is, hogy néhány hónappal korábban indult győzelmesnek remélt hadjáratra a Szovjetunió ellen a Wehrmacht után a magyar hadsereg is.
Ebben a helyzetben a két fiatal a halált választotta. Horváth mindössze tizenkilenc, Tóth Kata huszonkét éves volt.
KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben