Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - RS9 SZÍNHÁZ
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

RS 9 SZÍNHÁZ


Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját.
"...szervezés, művészeti titkárság és egyéb, a "nem független" színházaknál magától értetődően létező segítők nélkül is a színházcsinálásnak ez az alternatívája megtalálta a maga közönségét, életképesnek bizonyult. Hogy meddig marad az, nem kizárólag a társulat tagjain múlik. A megszállottságnak is vannak határai, egyéniek, egzisztenciálisak."
A korabeli sajtó így írt a kezdeteknél az R.S.9-ről és a színház bizonyított is. Már nyitódarabjukkal, Gombrowicz Operettkájával nagy sikert arattak, több mint százszor (!) játszották, és többek között, megnyerték az I. Gombrowicz fesztivált Radomban, Lengyelországban, nagy sikert aratva ezzel az egész magyar színházi élet nevében. Azóta, számos egyéb történés mellett bejárták Európát és turnéztak az USA-ban is.
S hogy az égbolt mégsem ilyen derűs, az köszönhető Magyarország elmúlt húsz évének, és az elmúlt húsz év hazai színházi életének. Mert tizenkilenc év kellett ahhoz, hogy a független színházak támogatása az elmúlt évad óta nagyjából a helyére kerüljön, s e késlekedéssel mérhetetlen mennyiségű alkotói és egzisztenciális energia ment pocsékba. És hogy ez a támogatási forma alighogy elindult, máris támadások kereszttüzébe került, nos, ez is ezt a jobb sorsra érdemes országot jellemzi.
Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját, az ünnephez méltóan, friss bemutatóként Podmaniczky Szilárd: Albert Einstein Paprikáskrumpli című "színdrámáját" adja elő, melyet a szerző a színház számára írt.
S hogy az a bizonyos fent említett megszállottság, amely egyébként a független szcéna java részét jellemzi, meddig tart, meddig tarthat, ez, ahogy mondani szokták: az idő majd eldönti. Kívánjunk - dacolva a színházi babonával - sok sikert magunknak, és persze ezáltal a minket választó közönségnek is!
(Dobay Dezső igazgató - rendező)


Feloldom a címben szereplő rövidítést. Rumbach Sebestyén utca kilenc. Egy cím. Egy új budapesti színház címe. Lábán Katalin, Dobay Dezső s tizenöt fiatal az itt található zegzugos, boltíves pincerendszerről kezdték hinni, hogy majd lesz benne előtér, próba- és kiállítóterem, büfépult, ruhatár, kilencven személyes nézőtér, színpad, öltöző. Hit kellett hozzá csakugyan, mert az eredeti látvány, két esztendővel ezelőtt, mindenre utalt, csak erre nem.
R.S.9., egy új alternatív színház Budapesten
Budai Katalin
Film, Színház, Muzsika, 34.évf.11., 1990 03.17.


Lábán Katalin és Dobay Dezső három éve úgy döntöttek, hogy a színházcsinálást elölről kezdik, az alapoktól. Merészet álmodtak önálló játszóhely megteremtéséről és saját tanítványaikból álló társulatról. Az álomból, leírhatatlan munka és áldozatok árán, valamint a Soros Alapítvány támogatásával, 1990 tavaszára valóság lett. A Rumbach Sebestyén utca 9.számú ház pincéjében megnyílt az R.S.9 Színház, ahol a színház társulata megtartotta első bemutatóját.
A magyar színpad számára még nem igazán meghódított lengyel, metaforikus, költői színház egyik világsikerű alapművét, Witold Gombrowicz Operetkáját játszák. Nagyon jól.
Színházi Élet
1990/9 június 10.


Alig két évad elteltével  azóta dolgozik a társulat saját színházában  asz R.S.9 Színháznak sikerült repertoárszínházzá válnia  szervezés, művészeti titkárság és egyéb, a hivatásos színházaknál magától értetődően létező segítők nélkül is, a színházcsinálásnak ez az alternatívája megtalálta a maga közönségét, életképesnek bizonyult. / Hogy meddig marad az, nem kizárólag a társulat tagjain múlik. A megszállottságnak is vannak határai, egyéniek, egzisztenciálisak./
Vannak markáns gondolataik, közlendőik a világról,és ezeket szuggesztíven meg tudják jeleníteni, megvan bennük az együttműködés képessége.

Szűcs Katalin, Színház, 1992 június/ FORRÁS: A Színház hivatalos honlapja! /


KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben