Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - HALÁSZ PÉTER
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ

HALÁSZ PÉTER / PETER HALASZ /
/ 1944 - 2006 /
Halász Péter 1944-ben született Budapesten. Az avantgárd író-rendező-színész 1969-ben alapította meg Kassák Ház Stúdió néven saját színházát egy XIV. kerületi külvárosi művelődési házban, miután az Egyetemi Színpadról kitiltották. 1976-os emigrálásukig több mint 30 előadást, performanszot mutattak be. ‘71-ben részt vesznek a nancy-i színházi világfesztiválon. ‘72-ben A skanzen gyilkosai című, az alkotók által elsőként eredetinek tekintett előadásukat betiltják, az együttestől a működési engedélyt hatóságilag megvonják. Közös elhatározásra a Dohány utca 20. IV. em. 25. szám alatt (Halász Péter és Koós Anna lakásában) folytatják színházi tevékenységüket.

‘73 októberében meghívás és engedély nélkül, a társulat megjelent a wroclawi színházi fesztiválon: a 80 perces játék eseményeit a helyszínen állították össze a következő motívumokból: félmeztelenségből, érmetszésből, véres tej ivásából, tejforralásból, férfiak nyakazásából, inkarnációból, piétából, csecsemődajkálásból és törpéből. A fellépés miatt a hatóság bevonja útlevelüket, és 4 évre megtiltják külföldre történő utázásukat.

1975-ben a Három nővért viszik színpadra, a címszereplőket férfiak játsszák (Irina: Halász Péter; Olga: Bálint István; Mása: Breznyik Péter).

Külföldre emigrálva Squat Színház néven működtek tovább, eleinte Nyugat-Európában (játszanak Párizsban, Londonban, Düsseldorfban, Amsterdamban, Rotterdamban, Marseilles-ben, Nancy-ben és Baltimore-ban), majd az Egyesült Államokba mennek, és New York-ban telepednek le. Olyan jelentős, számos díjat is nyert előadásokat hoztak létre, mint a Disznó, gyerek, tűz!, vagy az Andy Warhol utolsó szerelme. ‘84-ben az eredeti csapat feloszlott, Halász létrehozta Love Theatre-t, míg a Squat Színházat Bálint István vitte tovább. 

Halász 1991-ben jött vissza Magyarországra. Rendezett a Katona József Színházban, a Színművészeti Főiskolán, az Új Színházban és a Nemzetiben is. Jeles Andrással egy ideig együtt igazgatták a Városi Színházat.

Már a 60-as években feltünt kisebb szerepekben Bacsó Péter, Jancsó Milkós és Rózsa János filmjeiben (Szerelmes biciklisták, Égi bárány, Álmodó ifjúság), New York-i évei alatt pedig több függetlenfilmben szerepelt.
1992-ben Szirtes András Sade márki élete című filmjének főszerepét játszotta, amiért a legjobb férfi alakítás díjával jutalmazták a Filmszemlén, majd egy év múlva Jeles András Senkiföldje című munkájával érdemelte ki a Krtikusok díját.

1997-ben egy újabb Bacsó-film következik (Balekok és banditák), ‘99-ben pedig Enyedi Ildikó Simon mágusában játssza a főhős ellenfelét, Péter mágust. Egy kisebb szerepben láthattuk Szabó István A napfény íze című filmjében. 2001-ben egy amerikai B-kategóriás vámpírfilmben Drakulát alakítja (Új faj). Jancsó Miklós legutóbbi Kapa-Pepe történetében (A mohácsi vész) Szulejmán szultán alakját formálta meg.

Mint ismeretes, a halálosan beteg művész február 6-án a budapesti Műcsarnokban ravataloztatta fel magát, mert szerette volna látni a saját temetését. Egész élete színház volt, azt akarta, hogy a halála is az legyen. A ravatalnál barátai, tisztelői mondtak búcsúbeszédet. Halász Péter utolsó előadásának teljes dokumentációját a barátai által létrehozott Halász Péter Virtuális Emlékmű on-line archívum tartalmazza.

/ FORRÁS: moziplussz /


KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben