Színészképzés Másképp-Minden ami színház ! - Színházi Események, Verseim,Verset mondok,Politikai szatíra,Dráma,Vígjáték,pszichodráma,Színház ,Színházi Alapfogalmak,Színitanoda,Színitanodáról,Színházi emberek,Színház ,Sztanyiszlavszkij,Grotowski,Reformerek klubja,magyar színháztól,francia színháztól,norvég színháztól,dán színházig,amerikai színházig,sturm und drang,vásári komédiától,zenés dráma,lapozható változatban

SZÍNÉSZKÉPZÉS MÁSKÉPP! - MŰVÉSZETI DÍJAK
Add a Facebook-hoz

FORDÍTÓ

Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 254

HONLAP FŐ MENŰJE


ÍRÁSAIM,GONDOLATAIM


SZÍNHÁZTÖRTÉNET


MINDEN AMI SZÍNHÁZ
MŰVÉSZETI DÍJAK ÉS AZOK VISELŐIAASE-DÍJ

A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. Budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát (1989-ben 5,3 millió forintot) szánt a díj alapítására. Gobbi szándéka szerint 50-50 ezer forintot kell adni az évad legjobb epizodistájának, a díjjal járó összeg azonban az alaptőke gyarapodása révén ma már 220-220 ezer forintra nőtt. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce pillanata van; tömörít, mint az író amikor epigrammát alkot.”

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kultusztárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt, melynek egy tagját a tárca delegálja.


Díjazottak:

A díjat évről évre két férfi és két női színész kaphatja, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti társulat tagja.


A díjazást elbíráló kuratórium tagjai:AJTAY ANDOR - EMLÉKDÍJ

Az Ajtay Andor-emlékdíjat, vagy más néven Ajtay Andor-díj-at, Ajtay-díj-at Ajtay Andor alapította, a díjat, vagyis a halála után értékesített balatoni nyaraló pénzének évi kamatát minden évben az a két vígszínházi színész kapja, akik abban az évben a legjobb alakítást nyújtották. A pénz két színész (egy férfi, egy nő) közt osztódik el (400 000 - 400 000 Ft).

Díjazottak:


Megkapta továbbá: Kamarás Iván és Vallai Péter


ALTERNATÍV KOSSUTH - DÍJ

Az alternatív Kossuth-díj nevű elismerést 1996-ban hozta létre Balogh Gyula vállalkozó, Vaja község egykori polgármestere és Földváry Györgyi budapesti lakos. Az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának tagja öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész: Gyurkovics Tibor író, az alapítvány elnöke, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész, valamint Schrammel Imre keramikus.

Földváry Györgyi a díjátadás után nyilatkozta[1], hogy 1996-ban azért hozták létre a díjat, mert ebben az országban „rettenetesen” befolyásolja a politika a művészeti díjakat, így szükség van olyan civil díjakra, amelyek valóban az életművet és nem a politikai hovatartozást díjazzák. Arra a kérdésre, mi volt annak az oka, hogy 1999 és 2002 között nem osztották ki a díjat, azt válaszolta, hogy olyan kormány van az ország élén, amely megpróbálja azokat a művészeket értékelni, akik megérdemlik a díjazást.


Díjazottak:
GOBBI HILDA - DÍJ

A Gobbi Hilda-díjat a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK alapította 2001-ben, a színészek erkölcsi megbecsülése és a társadalmi rangjának emelése céljából a pályájuk delén túl lévő színészek számára.

A Gobbi Hilda „Életmű”-díjat azok a színészek kaphatják, akik több évtizede működnek a pályán és semmiféle állami művészeti díjat nem kaptak. A díjazottakat a beérkező javaslatokból a MASZK vezetősége, mint kuratórium választja ki.

A Színházi világnap (március 27.) alkalmával adják át. Évente egy személy kaphatja.

Díjazottak:
RUTTKAI ÉVA - EMLÉKDÍJ

A Ruttkai Éva-emlékdíjat (más néven: Ruttkai Éva-díjat, Ruttkai Éva-gyűrűt vagy Ruttkai Éva-emlékgyűrűt) Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia alapította 1986-ban, a színművész távozásának évében, és 1987 óta adja át minden évben december 30-án, Ruttkai születésnapjának előestéjén, az előadás előtt a jelképes gyűrűt a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján annak a színművésznek, aki az elmúlt év kiemelkedő művészi teljesítményét nyújtotta.

Díjazottak:


MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KIVÁLÓ MŰVÉSZE

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj állami kitüntetés. A díjazott jogosult a „Magyar Köztársaság kiváló művésze” (illetve rövidebben: „kiváló művész”) cím viselésére.

A kitüntetést a miniszterelnök adja át legfeljebb öt képző-, ipar-, fotó-, film- és előadóművésznek minden év március 15-én. A díjra javaslatot tenni a megelőző év november 30-ig az Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi és Civil Kapcsolatok Titkárságán, a kulturális kitüntetési referens címén lehet.[1] Csak az kaphatja meg, aki rendelkezik érdemes művészi kitüntetéssel, és a két díjazás között eltelt öt év.[2]

A díj pénzjutalommal jár, amely megegyezik a Kossuth-díjjal járó pénzösszeg felével.

A kitüntetés elődje a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze díj volt, amelyet 1963 és 1990 között adományoztak a szocialista kultúra fejlesztése terén kimagasló érdemeket szerzett művészek részére. A díjazás nyugdíjkiegészítéssel járt. Havi összege az országos szintű nettó átlagkereset 1/12-ed része volt. A kitüntetett halála esetén özvegye élete végéig a járadék fele részének megfelelő özvegyi járadékra volt jogosult, amennyiben magyar állampolgár volt, Magyarországon lakóhellyel rendelkezett, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, továbbá a kitüntető cím jogosultjával halálakor, annak házastársaként közös háztartásban élt. [3]

2010

2008

2007

2005

2004

2003

2002

2001

2000


1990-1999 közötti díjazottak


  / Folytatás a 2. részben /


KONSZTANTYIN SZTANYISZLAVSZKIJ


Helyezkedj el a sógoroknál, mert az ausztriai munkalehetőségek sokkal jobban jövedelmeznek, mint szinte bármely más magyarországi munka.NETpark.hu linkkatalógus

eKereso katalógusIngyen hirdetés
Ingyenes hirdetés feladás.ALTERNATÍV SZÍNITANODACylex Silver Díj
 

 

   LINKCSERE PARTENEREIMLinkelo.net linkgyujtemeny
Meteora Linkgyujtemeny

Hasznosoldalak

Linkcsere.eu


Hahe.hu Online Tudakozo


HUN-WEB Magyar cimtar es kereso


WEBLAP katalogus

VIP Linkkatalogus

SEO KERESOBARAT LINKGYUJTEMENY

Ingyenweblapok.hu

NETpark.hu

LinkDr.hu

CegMAX cegkatalogus

ÉLETEM ÉS A BÖRTÖN


NE FELEDJÜK: ŐK IS SZÍNHÁZAK!


SZÍNHÁZI IRÁNYZATOK,STÍLUSOK


SZÍNHÁZI ÉS FILMES EMBEREK
NEVEZETES ALTERNATÍV ELŐADÁSOK
TRAGIKUS SORSÚ SZÍNÉSZEK
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala


 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Belépés  Lap tetejére /


  Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben